RENANG DARI MOHD NOR IZWAN BIN SULAIMAN

KESERONOKAN BERENANG

Sejarah renang memang menarik. Pada zaman dahulu, manusia mencari air untuk melarikan diri daripada kebakaran hutan, mengelak daripada musuh, men­cari makanan, atau mungkin sekadar mencari kelegaan daripada bahang matahari Yang membakar. Terdapat satu kuasa yang sukar diterangkan yang menarik lelaki dan wanita kepada air. Kanak-kanak mencari lopak yang berair untuk bermain di situ. Kelasi kapal berkawad dengan penuh semangat ke laut. Orang yang bercuti mengerumuni pantai untuk mencari pemandangan yang mempesonakan dan mendengar bunyi air.

Pada tahun 1883, William Wilson menulis dalam bukunya The Swimming Instructor, “Perenang yang berpengalaman, apabila berada di dalam air boleh dimasukkan ke dalam golongan makhluk hidup yang paling bahagia, berada dalam mood yang paling bahagia, dan menikmati kebahagiaan yang paling sempurna dalam senaman yang paling menyeronokkan.”

Anda boleh merasai sendiri kuasa misteri persekitaran akuatik dengan mempelajari cara berenang. Renang memberikan kepada anda keseronokan, ke­santaian, cabaran, persaingan, dan keupayaan anda menyelamatkan nyawa anda sendiri atau nyawa orang lain sekiranya berlaku kecemasan di air.

Renang tidak memerlukan satu pola pergerakan tangan atau kaki yang tetap. Anda boleh menggunakan mana-mana pergerakan tangan dan kaki yang mem­bolehkan anda terns berada di permukaan dan bergerak dari satu tempat ke tempat lain. Bagaimanapun, gabungan pergerakan tertentu adalah lebih berkesan berban­ding pergerakan lain. Perenang merangkumkan semua pergerakan yang berkesan ini ke dalam pakej gaya yang diiktiraf. Gaya renang yang paling terkenal ialah gaya sisi, gaya rangkak, gaya dada, gaya rangkak lentang, dan gaya kupu-kupu.

1.3 KEUPAYAAN BERENANG

Tubuh manusia terdiri sebahagian besarnya daripada air dan oleh itu, ia mempunyai ketumpatan yang amat serupa dengan air. Lebih kurang 70% daripada tubuh manusia ialah air. Ketika paru-paru diisi dengan udara, ketumpatan tubuh manusia adalah sedikit kurang daripada ketumpatan air di sekelilingnya. Air akan mengenakan daya keapungan pada tubuh manusia dan oleh itu, mengekalkan keapungan hanya memerlukan sedikit dorongan ke bawah, dengan pergerakan melintang hanya memerlukan sedikit dorongan ke arah yang bertentangan dengan pergerakan yang dikehendaki. Pendorongan ini dilaksanakan dengan menggunakan tangan dan lengan sebagai dayung, dan dengan menendang kaki untuk menolak air dari tubuh (walaupun tendangan hanya menghasilkan agak sedikit pergerakan pada keseluruhannya). Oleh sebab air masin (misalnya, air lautan) adalah lebih tumpat berbanding dengan air tawar (misalnya, kebanyakan kolam renang), tidak banyak usaha diperlukan untuk mengapung di dalam air masin, berbanding dengan air tawar.

Sebilangan gaya renang telah diperkembangkan, berdasarkan pelaksanaan sesetengah atau kesemua prinsip yang berikut:

· Torso dan kaki harus dikekalkan dalam kedudukan yang selari dengan permukaan air. Kaki yang jatuh atau torso yang condong meningkatkan seretan secara ketara. Tangan harus didepangkan ke hadapan kepala dengan sebanyak yang mungkin supaya dapat memanjangkan panjang purata garis air dan dengan itu, mempercepatkan pergerakan dengan ketara.

· Penyelidikan terkini menunjukkan bahawa daya tangan yang dikenakan pada air sebenarnya dijanakan oleh putaran pinggul, dan bukannya oleh otot lengan. Otot yang menarik lengan di dalam air dipasang seinci dari hujung lengan atas. Dengan lengan sebanyak 21″ panjangnya, nisbah tuil ialah 1:20. Ini bermaksud bahawa tarikan otot bahu sebanyak 100 paun hanya menghasilkan 5 paun dayanya di bahagian tangan semasa ia menolak air. Sebaliknya, tork yang dijanakan oleh otot pinggul yang lebih besar dan lebih kuat mengayunkan tangan di dalam air seolah-olah pemain golf atau pemukul bola mengayunkan kayu golf atau kayu pemukul dengan suatu pusingan yang cepat pada pinggulnya. Perenang-perenang elit yang berupaya mencapai suatu tambahan yang sederhana pada pencepatan pinggul mereka akan dapat menambahkan puncak daya tangan sebanyak sekali ganda.

· Masa yang dihabiskan pada sisi harus dipanjangkan supaya bahu tidak memecahkan garis air dan mengakibatkan ombak haluan. Ini mengurangkan keratan rentas depan, mengurangkan lagi seretan, serta juga menaikkan nisbah antara panjang and lebar garis air tubuh. Pembaikan yang serupakan boleh dimungkinkan dengan menyebariskan arah kepala, tangan, kaki, dan lengan yang paling sempit ke dalam air. Torso adalah paling penting, berbanding dengan bahagian tubuh yang lain. Pergerakan tangan, lengan, dan kaki dari belakang ke hadapan harus dikekalkan di udara dengan seberapa lama yang mungkin semasa kuak pemulihan. Ketika di dalam air, pergerakan-pergerakan tersebut harus dijajarkan dengan seberapa hidrodinamik yang mungkin kerana anggota yang dikembalikan harus bergerak sekurang-kurangnya dua kali lebih laju berbanding dengan perenang dan di dalam air, akan menjanakan lapan kali seretan (yang meningkat dengan kuasa tiga lajunya), berbanding dengan luas depan torso. Memutarkan bahu juga menambahkan kuasa tarikan dengan menggunakan otot abdomen untuk membantu menarik lengan di dalam air.

· “Tangkap” air yang asas tidak sebegitu penting berbanding dengan perkara-perkara di atas. Kebanyakan perenang hanya menangkap air dengan tangan yang rata atau jari-jari yang didepangkan sedikit dan kemudian ditarik dengan lancar pada sepanjang badan. Semua teknik yang tersebut tidak memerlukan kekuatan tambahan. Dengan latihan kekuatan, tangan dan kaki masing-masing boleh dijulurkan dan dilunjurkan lagi ke dalam air untuk menghasilkan lebih banyak dorongan. Untuk mereka yang baru belajar renang, kekuatan yang dinaikkan hanya menghasilkan pembaikan yang kecil jika strategi-strategi di atas (mengurangkan seretan dan memanjangkan garis air) tidak dapat dilaksanakan dengan sempurna.

· Animasi rangka dan dinamik bendalir pengkiraan membenarkan simulasi perenang. Ini membenarkan daya-daya pada sendi dan otot dikira, dan jika simulasi berbilang digunakan, berbagai-bagai gaya atau individu boleh dibandingkan. Melalui grafik komputer atau tangkapan pergerakan, simulasi boleh dibandingkan dengan perenang sebenar. Sedangkan ini menghapuskan banyak keraguan, tekaan masih diperlukan untuk mencipta gaya-gaya yang baru. Merumuskan sebuah buku panduan untuk perenang masih merupakan suatu cabaran kepada para jurulatih renang, dan rasa air masih diperlukan untuk menutup gelung kawalan supaya gaya-gaya renang tidak kemudian menyimpang.

1. PERALATAN

Dari segi tekniknya, apa yang benar-benar anda perlukan untuk berenang ialah kawasan air, tetapi beberapa jenis peralatan tertentu menjadikannya lebih mudah dan selamat bagi anda untuk mempelajari pelbagai teknik dan gaya. Peralatan berikut akan membantu anda dalam mencapai kemajuan secara berperingkat dalam renang (Rajah 1).

Papan keribas

Pelampung kaki

Topeng muka

Kaki sirip getah dan sarung kaki atau but renang

Snorkel

Pelampung kaki apung dalam

Tali pinggang apung

Gogal renang

Klip hidung

Gegelung hula

Jam randik atau pencatat masa

Pendayung tangan atau sarung tangan berselaput

Kebanyakan daripada peralatan ini dapat membantu anda mengurangkan tempoh yang perlu untuk menguasai sesuatu kemahiran yang diberi, walaupun ramai orang yang belajar berenang tanpa memakai semua peralatan ini.

Peralatan akuatik menjadikan pembelajaran lebih mudah dan lebih selamat.

Kami menasihatkan anda supaya menggunakan peralatan ini untuk keselesaan anda dan juga untuk memastikan kelancaran tahap pembelajaran anda.

Dua peralatan pertama iaitu papan keribas dan pelampung kaki adalah peralat­an standard di kebanyakan kolam renang. Anda mungkin dibenarkan mengguna­kannya, atau anda boleh membelinya sendiri pada harga yang murah. ‘flga peralatan seterusnya—topeng muka, kaki sirip, getah, dan snorkel adalah barangan peribadi yang mengikut saiz masing-masing. Anda mungkin ingin membelinya sendiri mengikut saiz yang sesuai dan juga untuk penjagaan kesihatan diri. Topeng dan kaki sirip getah adalah peralatan yang paling mahal. Gogal renang dan klip hidung bukanlah barangan keperluan tetapi is menambahkan keselesaan kepada diri anda dan juga keyakinan dalam banyak kemahiran renang.

Pelampung kaki apung dalam dan tali pinggang apung pula sungguh mudah dibuat dan tidak mahal harganya buatlah pelampung kaki sendiri dengan mengikat seutas tali ringan pada pemegang bekas yang mempunyai mulut yang kemas seperti botol jus atau botol susu. Biarkan talinya panjang sedikit supaya anda dapat membuat satu gelung sepanjang empat inci (10.16 cm) pada satu hujung yang akan tergantung sepanjang 10 inci (25.5 cm) di bawah air semasa bekas botol itu terapung. Gunakan pelampung itu dengan memasukkan sebelah buku lali kaki anda ke dalam gelung ini. Ini sedikit sebanyak akan memberikan sokongan kaki kepada anda pada kedalaman kira-kira satu kaki semasa menjalani beberapa latih tubi renang.

Anda memerlukan seutas tali pinggang apung keselamatan untuk menambah­kan keyakinan dan keselamatan semasa anda mencuba beberapa latih tubi di kawasan air yang agak dalam. Tali pinggang apung itu hendaklah cukup besar saiznya untuk membolehkan anda kekal terapung hingga ke arcs dagu. Mereka yang agak sukar terapung (hanya tiga peratus daripada jumlah penduduk umum) memerlukan tali pinggang apung yang lebih kecil semasa menjalani beberapa kemahiran pertama.

Anda boleh membuat tali pinggang apung dengan memotong blok-blok busa plastik padat seperti polietilena, kira-kira dua inci (5.08 cm) persegi dan 6 hingga 8 inci (15.24 hingga 20.32 cm) panjang. Setup satu blok ini (anda mungkin memer­lukan empat hingga enam blok) hendaklah dibelah dua supaya tali pinggang nilon selebar 2 inci dapat dimasukkan di celahnya.

Tali pinggang seperti yang digunakan oleh penyelam skuba sebagai tali ping-gang pemberat adalah tali pinggang yang unggul. Anda juga boleh membeli tali pinggang apung, tetapi jangan bell tali pinggang yang tidak boleh dikempeskan.

jam randik atau pencatat masa akan digunakan hanya dalam segelintir kema­hiran di peringkat tertinggi. Banyak jam tangan biasa dilengkapi dengan pencatat masa. Gegelung hula boleh membantu anda mendapatkan ketinggian yang lebih baik semasa mempelajari cara menyelam buat pertama kali. Lihat Langkah 11 untuk mendapatkan butiran yang lebih terperinci. Pendayung tangan dan sarung tangan berselaput digunakan semasa mempelajari cara untuk mendayung, seperti yang diterangkan dalam Langkah 12.

Peralatan di bawah diperlukan untuk berenang

· Papan Keribas dan apungan Kaki

Papan keribas dan apungan kaki adalah alat yang sama di kebanyakan kolam. Anda dibe­narkan untuk menggunakannya atau boleh juga membelinya.

· Topeng Muka, Sirip Renang dan Snorkel

Tiga alatan seterusnya, to­peng muka, sirip renang dan snorkel adalah peralatan individu. Anda menyediakannya untuk kebersihan. Topeng muka dan sirip adalah peralatan yang mahal.

· ‘Deep Float’ Apungan kaki

‘Deep float’ dan apungan kaki dan gegelung hula mudah dan murah dibeli (anda tidak memer­lukan tali pinggang apungan kecuali anda adalah di antara lelaki yang tidak dapat me­ngapungkan diri, hanya seorang daripada 20 orang lelaki yang benar-benar tidak dapat mengapungkan diri).

Membuat’deep float’ sokongan untuk kaki dengan mengikat sekeping jalur kepada pe­megang 1.9 liter bekas plastik kosong dengan di atasnya terdapat bekas kalis air mudah serap seperti bekas susu, jus atau cider. Buat talian itu cukup panjang untuk membolehkan simpulan 10 cm pada hujung tali tergantung 0.3 m di dalam air apabila bekas itu diapung­kan. Anda gunakan apungan ini dengan me­masukkan pergelangan kaki di dalam sim­pulan tali itu. Ini membolehkan anda men­dapat sokongan di dalam air.

· Tali Pinggang Apungan

Tali pinggang apungan boleh dibuat dengan memotong blok plastik sel tertutup seperti polyethylene lebih kurang 5 cm bersegi dan 15-20 cm panjang. Setiap blok (memerlukan 4 atau 6 blok) mesti dilubangkan untuk membo­lehkan benang nilon melalui tali pinggang itu. Tali pinggang seperti yang digunakan oleh penyelam skuba untuk tali pinggang berat adalah sesuai (ideal). (Sekiranya anda memer­lukan tali pinggang terapung, is boleh diguna­kan dalam tiga langkah pertama).

· Gegelung hula

Gegelung hula dibuat daripada tiub plastik 2.5 cm. Boleh dibeli dari kedai permainan. la mesti terapung. Jika tiub itu plastik, anda lekatkan kedua-dua hujungnya supaya kedap air. Letakkan pemberat pada satu bahagian gegelung itu, yang menyebabkannya tegak apabila direndamkan.

4.0 MEMANASKAN BADAN

Terdapat beberapa gerak kerja latihan yang disyorkan untuk diikuti. Anda memerlukan. masa 5 hingga 10 minit untuk memanaskan badan bagi meningkatkan kapasiti dan ketahanan paru-paru dan untuk meningkat­kan kelenturan badan. Selepas selesai latihan, ambil masa 5 minit untuk meregang dan merehatkan otot-otot yang telah digunakan. Sekiranya anda mengikuti susunan ini, anda akan menyediakan diri dan fikiran anda untuk berenang dan merasa lega selepasnya.

1.1 DUA PRINGKAT MASA MEMANASKAN BADAN

Matlamat utama anda ialah untuk meleng­kapkan kedua-dua latihan pernafasan yang diterangkan di bawah, yang memuatkan teknik pernafasan dan peningkatan kapasiti paru-paru. Kemudian buat satu latihan kelen­turan badan yang disenaraikan di bawah “Latihan fleksibel”. Anda akan bersedia dari segi mental dan fizikal untuk berenang.

1.2 LATIHAN PERNAFASAN

 1. Berdiri tegak dengan kaki dikangkang­kan dan. lengan diletakkan di sisi. Tarik nafas panjang sambil mengangkat le­ngan seluas mungkin ke sisi kepala. Hembus nafas sambil mengembalikan lengan ke sisi anda. Ulang sebanyak lima kali.

 1. Tarik nafas dengan cepat; tahan nafas semasa lengan diangkat dan diturun de­ngan perlahan. Apabila tangan telah kembali ke sisi anda, hembus dan tarik nafas melalui mulut, dengan secepatnya pastikan anda menyedut seberapa banyak udara yang boleh. Ulang pusing­an hembus, tarik dan tahan ini selama lima kali, dengan menggunakan hanya mulut anda untuk bernafas, angkat dan turunkan lengan setiap kali.

1.3 LATIHAN FLEKSIBEL

Tumpukan perhatian pada badan anda se­masa melakukan latihan-latihan berikut. Jika perlu, tutup mata anda untuk mengelakkan gangguan dan untuk menumpukan perhatian pada badan). Pilih satu latihan untuk setiap bahagian badan. Buat regangan sehingga anda merasa sedikit ketegangan.

1.3.1 KEPALA

 1. Baring di atas perut anda. Letakkan ta­ngan untuk menyokong kepala. Paling­kan kepala ke kanan, rehat, dan dengan perlahan buat kiraan hingga 30. Paling­kan kepala ke kiri, rehat dan dengan per­lahan buat kiraan hingga 30. Ulang ke­dua-dua arah sebanyak tiga kali.

 1. Duduk atau berdiri, biarkan kepala anda senget ke bahu kanan. Buat separuh pu­singan dengan perlahan, jatuhkan kepala ke depan dan ke arah bahu kiri, sambil mengira hingga lapan. (Jangan jatuhkan kepala ke belakang—pergerakan ini bo­leh meletakkan terlalu banyak tekanan pada tulang tengkuk. Lakukan 3 separuh bulatan kanan, dan 3 separuh bulatan kiri.

1.3.2 LENGAN

1. Duduk atau berdiri, kuncikan kedua ta­ngan, angkat dan pusingkan tapak ta­ngan ke arah siling, dan buat regangan kedua tangan. Tahan kedudukan ini selama 20-30 saat, tetapkan arah kepala anda ke depan. Ulang latihan ini seba­nyak 3 kali.

2. Berdiri dengan tangan paras bahu, buat bulatan kecil 10 kali ke depan dan 10 kali ke belakang. Kemudian, dengan perla­han-lahan buat bulatan kecil yang kemudiannya membesar sebanyak 10 kali ke depan. Pusingkan arah dan buat 10 kali pusingan besar ke belakang. Ulang seba­nyak 3 kali.

_Pic6

1.3.3 TORSO

1. Duduk atau berdiri, angkat lengan kiri ke atas dan ke arah kanan. Pastikan pinggul dan bahu menghadap ke depan untuk meregangkan otot-otot tepi, bukan otot­otot belakang. Tahan selama 20-30 saat. Sekarang buat pula regangan ini dengan lengan kanan anda. Ulang kedua-dua ba­hagian sebanyak tiga kali.


2. Duduk atau berdiri, angkat kedua bahu menghampiri ke telinga. Pusingkan bahu ke depan dalam gerakan bulat dengan perlahan sambil mengira hingga 8. Pu­singkan bahu ke belakang. Ulang kedua­dua arah sebanyak 3 kali.

1.3.4 KAKI

1. Duduk dengan kaki dilunjur ke depan dan jari diarahkan ke depan. Dekatkan dada ke lutut, dan dengan perlahan capai pergelangan kaki. Jangan memantul. Tahan selama 20-30 saat. Buat regangan yang sama dengan jari kaki ditegakkan. Ulang kedua-dua kedudukan regangan sebanyak 3 kali.

2. Mulakan dengan kedudukan seperti ma­hu menerkam; tangan ke depan sebagai pengimbang, lutut kiri dibengkokkan, lutut kanan mengadap tanah dan kese­mua jari kaki dibengkokkan. Dengan perlahan rendahkan badan. Tahan selama 20-30 saat. Ulang kedua-dua belah sebanyak 3 kali.

1.3.5 PERGELANGAN KAKI

1. Duduk atau berdiri, buat bulatan dengan pergelangan kaki kanan mengikut arah jam, kemudian melawan arah jam seba­nyak 8 kali. Ulang dengan pergelangan kaki kiri.

2. Berdiri 0.3-0.6 meter dari dinding, dan letak kedua tangan ke dinding. Luruskan badan dan dengan perlahan rapat ke depan untuk meregangkan otot betis. Tahan selama 20-30 saat. Ulang seba­nyak 3 kali.

5.0 FASA MENYEJUKKAN BADAN

1. Berdiri di dalam air paras bahu, regang­kan kedua-dua tangan ke atas kepala. Tahan regangan semasa anda menarik nafas panjang. Tahan selama lima minit dan hembus perlahan-lahan. Berehat. Ulang sebanyak 4 kali.

2. Berdiri di dalam air paras dagu, lengan didepakan ke sisi, dongakkan kepala ke belakang sehingga telinga berada di bawah air. Angkat tumit daripada dasar kolam, tarik nafas panjang dan dengan perlahan-lahan lengkungkan belakang ands balik ke kedudukan terapung de­ngan tumit diturunkan. Tutup mata an­da. Hembus dan tarik nafas dengan ce­pat, tetapi tahan setiap nafas selama 5 saat. Ambil satu minit untuk merehatkan dengan bergilir-gilir, setiap otot-otot leher, bahu, otot lengan dan akhirnya kaki.

Terdapat beberapa Matlamat Berjaya dalam kursus renang ini. Walau bagaimanapun anda telah berusaha mempelajari kemahiran fizikal dan psikologi. Seterusnya menilai kemajuan kemahiran yang dipelajari akan memberikan kesimpulan yang menarik.

11.0 Kebersihan, Kesihatan, dan Keselamatan.

11.1 Kebersihan

Pengguna kolam renang perlulah memastikan kebersihan diri, tidak menghidapi selesema, hidung dan kaki tidak mempunyai jangkitan kuman.

Pengguna sepatutnya memasuki tandas sebelum mandi dan selepas berenang, pengguna perlu mandi. Tuala yang bersih perlu dibawa dan kanak-kanak perlu diajar untuk membersihkan di celah-celah jari kaki mereka. Bagi yang mempunyai rambut yang panjang juga perlu memakai bathing cap untuk mengelakkan ia mengganggu mata dan juga untuk kebaikan kepada staf kolam renang dan pengguna kolam renang yang lain.

11.2 Kesihatan

Warga tua dan muda, ibu bapa, semua golongan boleh menikmati kemudahan kolam renang yang disediakan, kerana berenang ialah sukan yang bebas daripada risiko mendapat kecederaan. Apabila badan manusia berada di dalam air, ia menjadi hampir tidak mempunyai berat, dan ini membantu mereka yang lemah. Jantung juga akan berubah dari segi bentuk dan kapasiti, memudahkan mereka yang mempunyai masalah jantung.

11.3 Keselamatan

Menyelam, dan melompat, ialah faktor utama yang menjadi punca kecederaan yang serius di kolam renang. Guru yang terlibat, jurulatih ataupun ibu bapa bertanggungjawab untuk memastikankawasan menyelam bebas daripada bahaya. Peraturan yang mesti diajar ialah tiada orang yang akan menyelam dan melompat selagi tiada arahan dikeluarkan.

12.0 PERATURAN KESELAMATAN

Bahaya yang terdapat di dalam air menyebab­kan beberapa peraturan mesti diikuti dan diperhatikan untuk keselamatan peserta sukan air. Beberapa perkara perlu diikuti:

· Jangan berenang bersendirian. Pastikan ada orang bersama anda, yang boleh menolong atau mendapatkan pertolongan ketika kecemasan.

· Mengetahui tempat untuk berenang. Pas­tikan di mana air yang dalam dan cetek. Kenai pasti apa sahaja yang boleh mem­bahayakan yang tidak kelihatan daripada permukaan air.

· Jangan terus berenang selepas makan. Tunggu sekurang-kurangnya 30 minit selepas memakan makanan ringan dan lebih lama lagi selepas memakan makanan berat.

· Jangan mengunyah gula-gula getah se­masa berenang kerana pernafasan semasa berenang memerlukan mulut dan kerong­kong yang tiada makanan.

· Jangan berlari atau bertolak-tolak dan membuat sesuka hati berdekatan papan geladak di tepi kolam renang.

· Untuk kebersihan, setiap jabatan kesiha­tan menghendaki setiap perenang mandi sebelum masuk ke kolam renang.

· jabatan Kesihatan juga menghalang mem­bawa makanan dan minuman ke kawasan kolam renang.

Komposisi badan perenang

Komposisi badan memainkan peranan yang amat penting dalam menentukan kejayaan atlit. Perkara yang mustahak di sini ialah “Fat Free Mass” dan “Fat Mass”. Jisim badan mesti sesuai dengan sukan dan bentuk badan yang ideal untuk jenis sukan adalah pelbagai. Kepelbagaian bentuk badan adalah sesuai untuk posisi yang berbeza dalam suatu jenis sukan. Nilai pengetahuan tentang komposisi badan adalah lebih tinggi untuk meramalkan prestasi atlit jika dibandingkan dengan hanya sekadar mengetahui jisim dan ketinggian atlit sahaja. Menurut Willmore dan Costill (1994) adalah lebih baik jika jurulatih berupaya mengujudkan jisim badan piawai bagi sesuatu jenis sukan dan hendaklah berdasarkan kepada komposisi badan . Atlit yang mengalami lebih jisim badan akan mengalami kemerosotan prestasi. Peningkatan jisim 9Kg mengambil masa 9-12 bulan untuk dipulihkan. Ringkasnya jisim badan yang piawai adalah ciri terbaik dan ideal tetapi sukar dipraktikkan. Oleh itu dengan hanya mempunyai bentuk badan yang sesuai sahaja belum cukup untuk menjamin prestasi yang optima kerana manusia sukar diramalkan tingkah lakunya.

Berdisiplin.

Seseorang atlit yang baik mesti mempunyai disiplin yang bagus. Atlit tersebut mestilah menepati masa dan menghormati jurulatih dan sukan yang di ceburinya. Contohnya atlit lompat tinggi, mereka mestilah menjalani latihan pada waktu yang ditetapkan.

Ketinggian atlit

Mempunyai ketinggian di anatara 1.57- 1.90m dan berjisim di antara 63.4-90 Kg.

Mempunyai tahap kesabaran yang tinggi

Seorang atlit yang bagus mestilah mempunyai tahap kesabaran yang tinggi. Mereka harus menempuhi pelbagai cabaran samada ketika perlawanan atau ketika latihan. Mereka juga perlu pandai dalam mengawal emosi mereka supaya tidak mempengaruhi aktiviti sukan mereka.

Mempunyai stamina yang tinggi

Atlit yang baik dan bagus seharuanya mempunyai stamina yang tinggi. Mereka harus menjalani pelbagai latihan untuk memperolehi stamina yang tinggi. Contoh latihan yang selalu dilakukan adalah latihan litar, latihan jeda dan latihan bebanan. Bagi atlit lompat tinggi, latihan litar dan jeda adalah teknik latihan yang sesuai dilakukan.

Mempunyai semangat setia kawan

Seorang atlit yang baik mesti mempunyai semangat setia kawan kerana dalam sukan kita memerlukan rakan-rakan untuk berjaya. Ini kerana sikap tolong-menolong dan bekerjasama akan menentukan kejayaan aktiviti sukan tersebut.

Tidak mudah berputus asa

Seorang atlit yang baik juga tidak akan mudah berputus asa. Mereka akan berjuang habis-habisan. Mereka tidak akan mengalah dengan begitu mudah. Ini kerana semua atlit telah dilatih untuk memperjuangkan apa yang mereka telah lakukan selama mereka berlatih.

Menjaga pemakanan mereka

Atlit lompat tinggi atau mana-mana atlit sukan lain akan sentiasa menjaga pemakanan mereka. Ini adalah untuk mengelakkan mereka dari jatuh sakit dan juga untuk meningkatkan stamina mereka. Pemakanan yang sihat amat penting dalam aktiviti sukan contohnya lompat tinggi. Mereka memerlukan satamina yang tinggi untuk kekuatan kaki mereka.

Tidak merokok

Atlit yang baik juga tidak akan mengamalkan tabiat merokok. Merokok akan merbahayakan kesihatan. Penyakit tersebut tidak akan menyerang dengan cepat tetapi akan menyerang diri secara perlahan-lahan. Merokok akan menyebabkan kanser paru-paru. Ini merupakan kesan buruk kepada atlit dan perokok.

13.7 RISIKO RENANG

Sebuah papan tanda yang memberikan amaran kepada para pengembara berjalan kaki di denai yang menuju ke Pantai Hanakapiai.

Sebuah papan tanda yang memberikan amaran kepada para pengembara berjalan kaki di denai yang menuju ke Pantai Hanakapiai.

Renang umumnya dianggap sebagai suatu kegiatan kesihatan yang berisiko rendah, berbanding dengan banyak sukan yang lain. Bagaimanapun, terdapat sebilangan risiko kesihatan renang yang termasuk:

 • Mati lemas dan penyedutan air yang diakibatkan oleh:
  • Keadaan-keadaan air yang buruk yang melanda perenang atau mengakibatkan penyedutan air.
  • Keapungan negatif ketika tersangkut kepada sebuah objek yang berat, umpamanya kapal yang sedang tenggelam.
  • Penolakan orang-orang lain di bawah air, baik secara sengaja mahupun tidak.
  • Keletihan atau ketaksedaran.
  • Ketakupayaan, akibat pitam air cetek, serangan sakit jantung, sinkope sinus karotid atau angin ahmar.
 • Kesan buruk perendaman:
  • Mati lemas sekunder yang diakibatkan oleh sedutan air masin mencipta buih-buih di dalam paru-paru yang menyekat pernafasan.
  • Sindrom Pernafasan Air, SWAS.
  • Kejutan terma selepas terjun ke dalam air yang mengakibatkan denyutan jantung berhenti.
  • Eksostosis yang merupakan pertumbuhan saluran telinga yang tidak normal, akibat mencepuk-cepuk air ke dalam saluran telinga secara kerap dan pada jangka panjang (dikenali sebagai telinga perenang).
 • Pendedahan kepada kimia:
  • Disinfektan klorin menaikkan pH air dan jika tidak dibetulkan, akan mengakibatkan kerengsaan mata dan/atau kulit. [7]
  • Penyedutan gas klorin pada jumlah yang kecil dari permukaan air semasa berenang buat jangka panjang boleh mengakibatkan kesan yang buruk pada paru-paru, khususnya bagi mereka yang menghidap asma. Masalah ini boleh diatasi dengan menggunakan kolam yang mempunyai pengudaraan yang lebih baik, khususnya kolam luar.
  • Klorin juga mengakibatkan kesan kosmetik yang negatif selepas pendedahan yang lama dan berulang. Ia menghijaukan rambut perang muda dan menghapuskan segala warna daripada rambut perang supaya menjadi keputih-putihan. Klorin juga merosakkan struktur rambut dan menjadikannya “berkeriting halus”.
 • Jangkitan:
  • Air merupakan persekitaran yang cemerlang untuk banyak bakteria, parasit, kulat, dan virus yang menjejaskan manusia, bergantung kepada mutunya.
  • Jangkitan kulit yang berasal daripada bilik-bilik renang dan mandi boleh mengakibatkan kutu air. Cara yang paling mudah untuk mengelakkannya adalah dengan mengering ruang antara jari-jari kaki selepas berenang.
  • Sesetengah parasit mikroskopi seperti Cryptosporidium tahan klorin dan mengakibatkan penyakit cirit-birit apabila para perenang menelan air kolam.
  • Jangkitan telinga, otitis media, (otitis eksterna).
 • Perbuatan perenang sendiri:
  • Kecederaan, akibat berenang berketerlaluan, boleh berlaku. Umpamanya:
   • para peserta pertandingan gaya rama-rama boleh menghidap sakit belakang, termasuk fraktur vertebra (walaupun jarang) serta sakit bahu, akibat latihan bertahun-tahun;
   • para perenang gaya dada boleh menghidap sakit lutut serta sakit pinggul; dan
   • para perenang gaya bebas dan gaya rentang boleh menghidap sakit bahu, sejenis tendonitis yang biasanya dirujuk sebagai bahu perenang.
  • Hiperventilasi dalam percubaan untuk melanjutkan masa di bawah air akan mengurangkan karbon dioksida darah yang mengakibatkan penahanan dorongan untuk bernafas serta kehilangan kesedaran pada akhir junaman. Untuk mekanismenya, sila lihat pitam air cetek.
 • Kesan buruk yang diakibatkan oleh air dan cuaca:
  • Arus, termasuk arus pasang surut dan arus sungai, boleh mengakibatkan keletihan, serta memindahkan perenang dari keadaan selamat, atau menarik perenang ke dalam air.
  • Angin menerukkan ombak dan mengakibatkan perenang tidak mengikut haluan kerana ditiup angin.
  • Hipotermia yang diakibatkan oleh air sejuk boleh dengan cepatnya mengakibatkan keletihan serta ketaksedaran.
  • Selaran matahari boleh diterukkan oleh pantulan di dalam air serta kekurangan pakaian yang dipakai semasa berenang. Pendedahan jangka panjang kepada cahaya matahari boleh menaikkan risiko barah kulit.
 • Barang-barang di dalam air:
  • Kerosakan baling-baling merupakan punca kemalangan yang utama, baik kerana berlanggar dengan kapal mahupun kerana tersangkut ketika memanjat ke dalam kapal.
  • Pelanggaran dengan perenang yang lain, dinding kolam, batu, atau kapal.
  • Terjun ke dalam objek tenggelam, atau ke dasar, seringnya di dalam air yang keruh.
  • Tersangkut pada objek tenggelam, khususnya dahan atau kapal yang ranap.
  • Memijak pada benda yang tajam seperti kaca pecah.
 • Aspek undang-undang
  • undang-undang yang berkait dengan perkara-perkara di atas atau dengan kesopanan (umpamanya renang telanjang)
  • pelanggaran hak pemilikan.

2. JENIS RENANG

2.1 RENANG PERTANDINGAN

Temasya sukan renang di Universiti Negeri Ohio.

Temasya sukan renang di Universiti Negeri Ohio.

Tujuan renang pertandingan adalah untuk berenang dengan paling cepat bagi sesuatu jarak yang diberikan. Renang pertandingan menjadi popular pada abad ke-19 dan kini terdiri daripada 34 buah acara, iaitu 17 buah acara bagi setiap jantina. Renang juga merupakan acara yang popular dalam Sukan Olimpik Musim Panas, dengan setiap jantina ahli olahraga masing-masing bertanding dalam 13 buah acara yang diiktirfaf. Acara-acara Sukan Olimpik diadakan di dalam kolam yang 50 meter panjangnya. Badan pentadbiran antarabangsa renang pertandingan ialah FINA (Fédération Internationale de Natation), iaitu Persekutuan Renang Antarabangsa.

Keempat-empat gaya pertandingan dalam Sukan Olimpik ialah gaya kuak kupu-kupu, gaya kuak lentang, gaya kuak dada, dan gaya bebas (gaya rangkap depan). Gaya-gaya itu boleh direnang secara perseorangan atau bersama-sama dalam lumba rampai. Urutan lumba rampai ialah: 1) gaya rama-rama, 2) gaya lentang, 3) gaya dada, dan 4) gaya bebas. Terdapat dua jenis lumba berganti-ganti: lumba rampai dan gaya bebas. Urutan lumba rampai ialah: 1) gaya kuak lentang, 2) gaya kuak dada, 3) gaya kuak kupu-kupu, dan 4) gaya bebas. Setiap empat perenang dalam renang lumba berganti-ganti berenang pada jarak yang tertentu, bergantung kepada jarak keseluruhan lumba berganti-ganti. Ketiga-tiga jarak lumba berganti-ganti ialah 200 meter atau ela, 400 meter atau ela, dan 800 meter atau ela (yang terakhir ini hanya direnang dengan menggunakan gaya bebas). Untuk kolam 50 meter, setiap perenang dalam lumba berganti-ganti berenang dari hujung ke hujung kolam renang bagi lumba 200 meter, dua jarak hujung ke hujung kolam renang bagi lumba 400 meter, dan empat jarak bagi lumba 800 meter. Bagi kolam 25 meter atau ela, setiap perenang dalam lumba berganti-ganti berenang dua jarak bagi lumba 200 meter, empat jarak bagi lumba 400 meter, dan lapan jarak bagi lumba 800 meter. Banyak kolam pertandingan yang bersaiz penuh di Amerika Syarikat adalah 50 meter panjangnya dan 25 ela lebarnya. Ini membenarkan kedua-dua lumba jarak pendek (kolam 25 m atau 25 ela) dan lumba jarak panjang (kolam 50 m) diadakan.

Terdapat beberapa jenis pengadil:

 • pemula yang memulakan perlumbaan;
 • para pengadil pemusingan yang memastikan bahawa pemusingan perenang adalah menetapi peraturan
 • para pengadil renang yang memeriksa gaya renang peserta,
 • para penjaga waktu yang menentukan masa yang diambil oleh para peserta; dan
 • ketua pengadil (bahasa Inggeris: umpire) yang memastikan bahawa segala aspek perlumbaan dikendalikan dengan lancar.

Jika seseorang pegawai menangkap sesiapa antara peserta-peserta yang melanggar peraturan gaya renang, peserta itu akan disingkirkan dan renangnya dianggap tidak sah.

Komuniti-komuniti Amerika Syarikat dan United Kingdom menaja liga-liga renang pertandingan yang terdiri daripada pasukan-pasukan renang kanak-kanak dan remaja. Liga-liga ini sebahagian besarnya menepati peraturan-peraturan renang yang diiktiraf dan berenang dengan gaya piawai, tetapi pada jarak yang lebih pendek, sebagai acara-acara dalam temasya sukan renang. Liga-liga itu yang biasanya bergiat pada bulan-bulan yang lebih panas tidak dikaitkan secara langsung dengan sebarang pertubuhan renang negara atau dunia. Bagaimanapun, perenang-perenang yang memulakan pengalaman renang pertandingan mereka dalam pasukan-pasukan renang tempatan tersebut kekadangnya akan menyertai pasukan peringkat negara.

2.2 RENANG REKREASI

Dua buah dok renang.

Dua buah dok renang.

Tujuan renang yang paling umum adalah sebagai rekreasi. Renang rekreasi dianggap oleh banyak orang sebagai cara melegakan diri serta senaman penuh badan yang baik. Banyak gaya renang adalah sesuai untuk renang rekreasi; kebanyakan perenang rekreasi lebih menyukai gaya yang mengekalkan kepala mereka di atas permukaan air, dengan pemulihan lengan di bawah air. Gaya dada, gaya sisi, dan ‘gaya anjing mengayuh‘ merupakan gaya yang paling biasa digunakan dalam renang rekreasi, tetapi pemulihan lengan di luar air dalam gaya bebas atau gaya rama-rama membekalkan kelebihan yang diberikan oleh perbezaan rintangan antara udara dengan air.

Gaya rama-rama yang terdiri daripada pemulihan di luar air, dengan simetri pergerakan badan yang sama rata, adalah paling sesuai untuk renang di dalam air yang bergelora. Umpamanya, dalam suatu contoh renang ketahanan yang mencipta rekod, Vicki Keith menyeberangi Tasik Ontario yang bergelora dengan menggunakan gaya rama-rama. Kebanyakan renang rekreasi diadakan di dalam kolam-kolam renang yang tenang airnya. Oleh itu, gaya bebas yang tidak begitu berkesan di dalam air bergelora adalah sesuai. Selain daripada kolam renang, tempat-tempat untuk renang rekreasi termasuk pantai, tasik, lubang renang, sungai, anak sungai kecil, dan kekadangnya terusan.

2.3 RENANG SEBAGAI PEKERJAAN

Sebilangan pekerjaan memerlukan pekerjanya berupaya berenang. Umpamanya, juruselam abalone dan mutiara berenang dan menyelam untuk mencari rezeki, sebagaimana dengan pelembing ikan.

Renang digunakan untuk menyelamatkan perenang-perenang lain yang cemas. Terdapat sebilangan gaya renang yang khusus bagi tujuan penyelamatan (sila lihat Senarai gaya renang). Teknik-teknik itu dibelajar oleh para anggota penyelamat dan pengawal pinggir laut. Latihan teknik-teknik itu juga telah berkembang menjadi pertandingan-pertandingan seperti menyelamat nyawa buih ombak.

Renang telah dipergunakan dalam bidang biologi laut untuk mencerap tumbuh-tumbuhan dan haiwan-haiwan di dalam habitat semula jadi. Bidang-bidang sains yang lain juga menggunakan renang, umpamanya Konrad Lorenz berenang bersama-sama angsa sebagai sebahagian kajiannya tentang tingkah laku haiwan.

Renang juga dipergunakan untuk tujuan ketenteraan. Renang ketenteraan biasanya dilaksanakan oleh para anggota tentera khas seperti Tentera Laut SEAL. Ia dipergunakan untuk mendekati sesuatu tempat, mengumpulkan maklumat perisikan, melakukan sabotaj dan pertempuran, serta untuk meninggalkan sesuatu tempat. Ia juga merangkumi pemasukan ke dalam laut dari udara atau peninggalan kapal selam di bawah air melalui hac atau tiub torpedo.

Renang juga telah menjadi sebuah sukan profesional. Syarikat-syarikat seperti Syarikat Speedo dan Tyr Sports, Inc. menaja perenang-perenang dengan cara yang sama dengan Nike menaja pemain-pemain bola keranjang. Hadiah-hadiah wang tunai juga diberikan untuk memecah rekod dalam banyak pertandingan utama.

2.4 RENANG UNTUK BERSENAM

Renang ialah sejenis senaman yang cemerlang. Oleh sebab ketumpatan tubuh manusia adalah lebih kurang sama dengan ketumpatan air, tubuh disangga oleh air dan oleh itu, tekanan pada sendi dan tulang dikurangkan. Justeru renang sering dipergunakan sebagai senaman untuk pemulihan selepas kecederaan atau untuk mereka yang mengalami kehilangan upaya.

Renang rintangan merupakan sejenis senaman renang yang bertujuan untuk latihan. Ia mengekalkan perenang dalam kedudukan yang tetap untuk analisis kuak atau untuk membolehkan renang dilakukan dalam ruang yang terbatas atas alasan olahraga atau terapi. Renang rintangan boleh dilakukan baik dengan menentang arus (sering diistilahkan sebagai mesin renang ) mahupun dengan mengekalkan perenang dalam keadaan pegun melalui ikatan-ikatan kenyal.

Renang ialah sejenis senaman aerobik kerana tempoh senaman ini yang panjang memerlukan bekalan oksigen yang tetap kepada otot, kecuali semasa pecutan singkat yang otot berfungsi secara anaerob. Sebagaimana dengan kebanyakan senaman aerobik, renang dipercayai mengurangkan kesan tekanan yang buruk.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: